Machine Learning grootste IT-Trend volgens Gartner.

11 November 2016

Het einde van 2016 nadert langzaam maar zeker. Een uitgelezen moment om de voorspellingen voor het nieuwe jaar alvast eens door te nemen. Gelukkig worden we daarbij een handje geholpen door het instituut Gartner dat ieder jaar hun voorspellingen presenteert tijden hun jaarlijkse symposium. Bekijk hieronder de top 10 belangrijkste IT-trends volgens Gartner:

10. Adaptive security

Statische regels behoren straks tot het verleden. Bij een adaptive beveiligingsmodel wordt er realtime data geanalyseerd en kan er onmiddellijk worden gereageerd op een gebeurtenis.

9. Digitale platformen

Platformen zijn “de bouwblokken” van de digitale economie. Volgens Gartner komen deze platformen in vijf verschillende smaken voor en zal elke ondernemen in wisselende verhouding over een mix van de vijf beschikken: informatiesystemen, customer experience, analytics en intelligentie, het IoT en business-ecosystemen.

8. Mesh app & service architecture (MASA)

Het digitale ‘mesh’ bestaat uit een steeds toenemende verzameling van smartphones, pc’s, wearables en andere connected apparaten. De huidige oplossing om het groeiende netwerk te ondersteunen is een MASA-architectuur. Het verwijst naar het geheel van “mobiele apps, webapps, IoT-apps en desktop-apps die linken naar een breed mesh van back-end diensten om datgene te creëren wat gebruikers herkennen als een ‘applicatie’.

7. Conversationele systemen

De manier waarop we met computer interageren evolueert naar een steeds menselijkere methode, tot we simpelweg kunnen vertrouwen op taal in plaats van input via toetsenbord, muis of touchscreen.

6. Blockchain

Blockchain timmert al een tijdje aan de weg. Gartner benadrukt dat hoewel de blockchain populariteit won als een financieel hulpmiddel, het concept veel waarde heeft als een algemener instrument. Dankzij de betrouwbaarheid en transparantie van de technologie, kan het dienen voor een hele reeks van toepassingen, zoals supply chain-management, het IoT of slimme contracten.

5. Digital twins

De digitale tweeling draait rond een fysiek object, en diens identieke, digitale kopie. De digitale kopie kan door middel van sensoren een exact evenbeeld van zijn fysieke dubbelganger maken, en eventuele veranderingen weergeven. Dat is bijvoorbeeld handig bij een IoT-toepassing

4. Virtual & augmented reality

Ook geen verrassing is de vermelding van virtual reality en augmented reality. Beiden bewijzen hun nut in verschillende toepassingen, van productontwikkeling en design, tot zelfs in de immobiliënsector.

3. Intelligente dingen

Op de derde plaats: “intelligente dingen. Robots, autonome wagens, drones, en meer, zullen zorgen voor een doorgedreven automatisering.

2. Intelligente apps

Virtuele assistenten, chatbots en andere slimme apps mochten uiteraard niet ontbreken. Ze zijn voor het grootste deel in staat om dagdagelijkse taken makkelijker te maken, en de gebruiker tijd te besparen.

1. Artificial intelligence en machine learning

Een weinig verwonderlijke nummer één, maar daarom niet minder belangrijk. Volgens Gartner is artificiële intelligentie en geavanceerde machine learning een van de meest opzienbarende trends van de komende jaren. De technologie zorgt voor autonome systemen die kunnen begrijpen, leren en voorspellen.