Edge datacenters: Wat zijn het en waarom zijn ze (niet) relevant?

Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij, zonder dat je ergens wel wordt geconfronteerd met de term “edge datacenter”. Het lijkt erop dat deze spin-offs van normale datacenters steeds belangrijker worden in het datacenterlandschap. Maar wat zijn eigenlijk edge datacenters en hoe verschillen ze van normale datacenters? Wie maken er gebruik van edge datacenters en hoe kunnen deze in Nederland succesvol worden toepast. Daar gaan we het in dit korte artikel van Trans-iX over hebben.

Wat zijn edge datacenters en waar zijn ze?

Edge datacenters zijn over het algemeen kleinere gespecialiseerde datacenters. In tegenstelling tot de grote datacenters die we allemaal kennen uit Amsterdam, bevinden de kleinere edge datacenters zich meer aan de rand van of nét buiten de stad. Daarnaast zijn edge datacenters meer verspreid over het hele land, terwijl normale datacenters meer geclusterd zijn in een bepaalde centrale stadsomgeving. Denk bijvoorbeeld aan datacenters geconcentreerd in een financieel stadscentrum, rondom een universiteit of dicht bij de internet exchange knooppunten.

Wat is de functie van edge datacenters en waarom zijn ze belangrijk?

Edge datacenters hebben ook een andere functie. Waar reguliere datacenters over het algemeen worden gebruikt voor massale opslag en bewerking van data van grote cloud- en softwareplatformen, hebben de kleinere edge datacenters een specifiekere niche-taak. Bijvoorbeeld: Heel dicht bij de mobiele zendmasten real-time data verwerken, met een zo klein mogelijke vertraging. Of met een zo klein mogelijke vertraging, lokaal opgeslagen content naar eindgebruikers in de regio verzenden. Enkele relevante toepassingen zijn bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, specifieke streaming content en Internet Of Things (IoT) applicaties.

Waarom zijn edge datacenters in Nederland (niet) relevant?

Als we naar het datacenter- en connectiviteitsnetwerk in Nederland kijken, dan vinden we de term “edge datacenters“ een marketing “buzzword” zeker voor Nederlandse partijen met een Nederlandse content distributie strategie.

In Nederland zijn al die specifieke toepassingen en argumenten voor edge datacenters namelijk helemaal niet zo relevant. Waarom niet? Nederland heeft al een geweldig uitgestrekt én geconcentreerd glasvezel- en kabelnetwerk. Daarnaast vind je tegenwoordig niet alleen in de grote steden, maar ook regionaal door heel Nederland prachtige datacenters. Allemaal geavanceerde “edge-achtige datacenters” die zowel regionale functies vervullen en min of meer al hetzelfde kunnen doen als de grote Amsterdamse datacenters. Daarnaast zijn de afstanden hemelsbreed in Nederland ook weinig spectaculair en is er nauwelijks “latency” (vertraging) op de glasvezelverbindingen tussen de locaties. Een gebruiker in Zevenaar vlak bij de Duitse grens, heeft een identiek goede streaming als zijn collega in Amsterdam.

Wat maakt een (edge) datacenter succesvol en hoe kan Trans-iX helpen?

Overweeg je om de IT-infrastructuur van jullie bedrijf te verhuizen naar een extern datacenter? Maak je reeds gebruik van meerdere (edge) datacenters en ben je op zoek naar een echte expert die kan helpen met beheer, kostenbesparing en verdere optimalisatie? Dan kunnen de specialisten van Trans-iX je helpen bij het implementeren of verbeteren van je IT-infrastructuur. Want een succesvolle datacenter- en connectiviteitsstrategie wordt altijd bepaald door het professionele onderhoud en beheer van een gespecialiseerde managed services partij. Een actieve dual-datacenterstrategie of een los back-up datacenter kunnen alleen succesvol zijn en waarde toevoegen, als het beheer en onderhoud goed zijn ondergebracht. En juist daarin is Trans-iX al jarenlang gespecialiseerd en staan wij alom bekend: Het ontwikkelen en onderhouden van complexe hosting- en applicatiestructuren in Nederlandse datacenters.

Wij zijn met onze specialisten en netwerken fysiek aanwezig in alle relevante datacenters in heel Nederland. Naast het actieve beheer van datacenters voor onze klanten testen we ook regelmatig diverse rampscenario’s, om ervoor te zorgen dat onze klanten nooit downtime of onderbreking van hun website hoeven te ervaren.

Dus: laat je niet gek maken door al dat ambitieuze marketing taalgebruik. Hou het simpel dan blijven je kosten ook onder controle.

Neem contact op met de specialisten van Trans-iX. Ervaar van diverse klanten hoe wij hen hebben geholpen, met het implementeren en beheren van hun datacenters.

Advies nodig bij het bepalen van de juiste datacenterstrategie?

Zou je eens vrijblijvend willen praten welke keuze voor jouw bedrijf de meest passende is?
Neem dan contact met ons op dan vertellen we je graag meer!